XXV Mäntän kuvataideviikot 14.6.-31.8.2020

Serlachius-residenssi

Serlachius-residenssi

Serlachius-residenssi on Mänttä-Vilppulassa toimiva kansainvälinen taiteilijaresidenssi, jota Mäntän kuvataideviikot hallinnoi yhdessä Serlachius-museoiden kanssa. Residenssi on tarkoitettu kuvataiteiden parissa työskenteleville luovan alan ammattilaisille. Serlachius-residenssissä työskentelee vuosittain 20–30 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.

Vuodesta 2015 toiminut Serlachius-residenssi tarjoaa rauhallisen ympäristön kuvataiteen parissa työskenteleville taiteilijoille, tutkijoille ja kuraattoreille. Residenssi tuottaa myös pieniä tapahtumia Mänttä- Vilppulaan. Kaikkiin residenssin tapahtumiin vapaa pääsy.

Residenssijakson pituus voi olla kuukaudesta neljään kuukauteen. Residenssiin voi hakea myös useammalle vuodelle jaksottuvia tuotantoresidenssijaksoja. Residenssivierailta ei peritä vuokraa asuin- tai työhuoneesta. Vierailta edellytetään kirjallista raporttia työskentelystään residenssissä.

Residenssihaku

Eri puolilta maailmaa tulevat taiteilijat hakevat residenssiin kerran vuodessa. Hakemuksissa suositaan projekteja, joissa on mukana myös yhteisöllistä ainesta. Residenssiin hakuaika vuodeksi 2021 on avoinna 1.2.–1.4.2020.

Varsinaisen residenssihaun lisäksi 1.2. avataan haku neljän kuukauden mittaiseen Taideseinä-projektiin, joka toteutetaan yhdessä Mänttä-Vilppulan kaupungin kanssa. Projektin aikana tehdään Mänttä-Vilppulaan seinämaalaus myöhemmin ilmoitettavaan kohteeseen. Projekti ajoittuu maalis–kesäkuulle 2021. Siitä maksetaan valitulle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle 8 000 euron palkkio. Residenssi ja Mänttä-Vilppulan kaupunki huolehtivat projektin tuotantokuluista.

Sekä residenssin että Taideseinän hakemukset täytetään verkossa.

Tilat & tapahtumat

Residenssivieraiden majoitus tapahtuu Einola-nimisessä talossa taidemuseo Göstan kauniissa puistomiljöössä. Työskentely- ja näyttelytilat sijaitsevat Aleksanterin linnaksi kutsutussa jugend-talossa Gustaf-museon vieressä Mäntän keskustassa noin kolmen kilometrin päässä Einolasta. Residenssivieraat vastaavat itse matkoista sekä työskentely- ja elinkustannuksista residenssissä. Residenssiin voi hakea myös perheen kanssa.

Useimmat residenssitaiteilijat pitävät Aleksanterin linnassa näyttelyn. Suosittu yhteisöllinen residenssiin liittyvä tapahtuma on myös Perjantaikahvit, jonka ajankohdista saa parhaiten residenssin Facebook-sivulta. Perjantaikahvien aikana voit tutustua taiteilijoihin, kurkistaa työhuoneisiin ja saada tietoa tekeillä olevista projekteista. Lue lisää Serlachius-residenssin kotisivuilta.