XXVIII Mäntän kuvataideviikot 16.6.-31.8.2024

2023 Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorit Minna Suoniemi ja Petri Ala-Maunus

Kuraattori 2024

Heli Ryhänen

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2024 kuraattori on tamperelainen pitkän ja vaikuttavan uran tehnyt kuvanveistäjä Heli Ryhänen.

Ryhäsellä on pitkään kestänyt ja lämmin suhde Mäntän kuvataideviikkojen kanssa ja Mänttä on hänelle jokakesäinen vierailukohde. Hän on myös ollut taiteilijana mukana Kuvataideviikoilla useammankin kerran, viimeksi vuonna 2013.

– Olen itsekin pieneltä paikkakunnalta kotoisin, ja siksi olen aina arvostanut sitä, miten Mänttä on noussut esiin niin vahvana ja kiinnostavana taidekaupunkina. Arvostan Kuvataideviikkoja tosi korkealle, ja kutsu kuraattoriksi on minulle suuri kunnia, Ryhänen kertoo.

Taide inspiroi loputtomasti

– Taiteen kenttä on niin laaja, että se kiehtoo minua loputtomasti. Käyn ahkerasti näyttelyissä, ja odotan aina sitä hetkeä, kun löydän teoksesta jonkin yllätyksen. Rakastan tosi paljon taiteessa sitä, kun teos niksauttaa aivojani vähän uuteen asentoon aivan uuden oivalluksen kautta. Se ajaa minua eteenpäin omassakin työssäni, Ryhänen kertoo. Myös taiteen opettaminen perinteikkäässä Kankaanpään taidekoulussa on auttanut häntä pitämään mielen avoimena.

Ihmiselämän ja sen eri vaiheiden monimuotoinen käsittely läpäisee teemana koko hänen tuotantonsa ja näkökulmansa taiteen tekemiseen. Ryhäsen oma veistotaide on monesti koko tilaan vaikuttavaa installaatioiden rakentamista. Uudet materiaalit ja niiden kanssa työskentely ovat Ryhäselle loputon seikkailu ja innoituksen lähde.

Ryhäsellä on ollut mahdollisuus päästä tekemään teoksia julkiseen kaupunkitilaan, ja sillä alueella hänellä on tekeillä useampiakin teoksia. Ensimmäinen kotikaupunkiin toteutuva julkinen Lentoratoja-teos on juuri valmistumassa Tampereen yliopistollisen aikuispsykiatrisen sairaalan alueelle.

Taiteilijavalinnat Tila edellä

– Olen lähtenyt rakentamaan Kuvataideviikkojen kokonaisuutta tila edellä. Olen valinnut mukaan sellaisia taiteilijoita, jotka toimivat jollain tavalla tilallisesti: joko niin, että teokset ottavat voimakkaasti tilaa haltuun, tai että niiden sisältä löytyy tilallisuutta ja perspektiiviä.

– Oma työni kuvanveistäjänä on luonnollisestikin vaikuttanut valintoihini, sillä kolmiulotteinen ajattelu on minulla verissä. Veistoksia ja tilataidetta onkin siis luvassa runsaasti, mutta ilmavalla ja keveällä tavalla. Jos Suomen kuvanveistoa katsotaan taaksepäin, se on aika lailla järeää, jähmeää ja miehistä. Kuratoimani näyttely ei tule olemaan ainakaan sellainen, Ryhänen lupaa.

– Se että olen ihastunut valitsemieni taiteilijoiden töihin on ollut yksi lähtökohdistani – kun nyt kerrankin pääsen itse valitsemaan. Olenkin pyytänyt mukaan sellaisia taiteilijoita, joihin mielestäni muidenkin kannattaisi tutustua. Myös se on ollut tärkeä kriteeri, että haluan taiteilijoiden olevan eri ikäisiä ja saapuvan eri puolilta Suomea. Minua hiukan ahdistaa taidekentän Helsinki-keskeisyys, ja toivon että saan koottua sellaisen taiteilijakattauksen, että näyttelyä tullaan katsomaan kaikkialta Suomesta, Ryhänen kertoo.

Yllätyksiä & oivalluksia

Hän sanoo myös, että hänen valitsemiensa teosten kokemiseen ei tarvitse tuntea taiteen teoriaa tai seurata tieteellistä keskustelua vaikka niitäkin ulottuvuuksia teoksista löytyy. – Teokset hahmottaa kokemalla ja näkemällä, hän lupaa.

Ryhänen toivoo, että XXVIII Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyssä vierailevat voisivat viedä mukanaan ajatuksen, että tällaistakin nykytaide voi olla, ja että he löytäisivät näyttelystä yllätyksiä ja oivalluksia, jotka häntäkin taiteessa innostavat. – Toivon, että näyttelyssä kävijöille syntyisi hedelmällisiä mielen nyrjähdyksiä, jotka mahdollistavat asioiden näkemisen vähän eri näkökulmasta.