XXVIII Mäntän kuvataideviikot 16.6.-31.8.2024

2024  Mäntän kuvataideviikot

Näyttely 2024

XXVIII Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyn otsikkona on Puhallus, ja se rakentuu valon, ilmavuuden, perspektiivien sekä tilallisuuden teemojen ympärille. Puhallus vie ajatukset liikkeeseen ja ilman väreilyyn. Useista näyttelyn teoksista onkin löydettävissä hienovaraista liikettä, moniaistisia kokemuksia ja myös luonnon läsnäolo välittyy niistä monimuotoisena. Kuraattori Heli Ryhänen on kutsunut mukaan Kuvataideviikoille 36 taiteilijaa tai taiteilijaparia.

Taiteilijat

Mäntän kuvataideviikkojen näyttelykokonaisuus on tulvillaan niin suurien linjojen installaatioita kuin pieniä, läheltä tarkasteltavia teoksia: kollaaseja, valokuvia, valotaideteoksia, piirustusperformanssia ja origameja. Näyttelyssä sukelletaan alas portaikkoja, mennään ikimetsään hakkuuaukioiden ja mikrobien tarkastelun kautta ja törmätään tuttuihin materiaaleihin odottamattomissa yhteyksissä.

– Olen etsinyt teoksia, joissa on kolmiulotteisuutta, hengittävyyttä, mittakaavan vaihtelua ja yllättävyyttä. Kaikki näyttelyn teokset käyvät myös vuoropuhelua näyttelytilojen kanssa. Mukaan valittuja taiteilijoita yhdistävät kekseliäisyys, omaääninen kädenjälki sekä taitava materiaalien käyttö. Halusin myös valita mukaan uransa eri vaiheissa olevia tekijöitä eri puolilta Suomea, kuraattori Heli Ryhänen kertoo.

Kuraattori

XXVIII Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori on tamperelainen pitkän ja vaikuttavan uran tehnyt kuvanveistäjä Heli Ryhänen. Ryhäsellä on pitkään kestänyt ja lämmin suhde Mäntän kuvataideviikkojen kanssa ja Mänttä on hänelle jokakesäinen vierailukohde. Hän on myös ollut taiteilijana mukana Kuvataideviikoilla useammankin kerran, viimeksi vuonna 2013. - Arvostan Kuvataideviikkoja tosi korkealle, ja kutsu kuraattoriksi on minulle suuri kunnia, Ryhänen kertoo. Lue lisää!

Kuvataideviikot XTRA

Kuvataideviikot XTRA täydentää oheistapahtumillaan Mäntän kuvataideviikkojen teemoja. Kesän 2023 XTRA-tapahtumat julkistetaan keväämmällä. Lue lisää!